En uhøytidelig guide til bilferien

Er det mulig å kjøre 200 mil på 9 dager uten å ta i bruk nettbrett eller smartapper for å beholde roen? Ja, det er det faktisk! Med lite praktisk planlegging, rom for mye dårlig humor og en helt egen evne til å ta ting på sparket går det aller meste helt greit, men skulle du være i beita og er på utkikk etter noen smarte tips kommer det her en meget uhøytidelig liste med saker og ting det kan være verdt å huske på før bilturen starter. Det overordnet mottoet for turen er selvfølig gi og ta, og punktene er som følger:

1: Hvis det er 28 grader i lufta gjennom to hele (store) fylker og dere ikke har aircondition i bilen, pass på å legge matpausen til det stedet på reisen der det er mest snø og is. Gjerne på Haukeliseter, de har de beste potetene på strekningen Sandefjord – Haugesund – Ålesund – Dovre – Larvik. Og om det skulle være nesten like varmt i det neste fylket dere kjører inn i, stopp for all del for en kalddusj om dere kommer over en. Anbefales! (Ellers kan det være greit å belage seg på badstueforhold, og kle seg deretter).
IMG_0055 IMG_0070 2: Hvis dere skulle være så flinke å få hele entouraget samt all bagasjen samlet i bilen klare til avgang klokken 07.00 om morgenen, pass på å tusle ut på dekk på første og beste bilferge i så lite klær som respektabelt mulig. Det er langt igjen, og hele reisefølget er antageligvis ikke ordentlig våkne enda. Det viktigste er forsåvidt at passasjeren foran sørger for at sjåføren er våken og i stand til å ta dere videre, men det hjelper selvfølgelig om den yngste i baksetet også får våknet skikkelig. Det er som sagt langt igjen, og han får da ekstra med tid til å leke utrykningsbilsirene, noe som fører til at innen dere når neste fergekai har dere begynt å lure på om tinnitusen har blitt permanent eller ikke.IMG_75133: Pass på å ikke sjekke fergetidene på forhånd, spesielt ikke når det bare er en av fire igjen og dere alle har lyst til å ramle ut av bilen og puste inn luft som ikke stinker sure sokker. Dette kan være spesielt greit å ha med seg når baksetesjåføren begynner å bli bilsyk, for om dere da skulle miste ferga med to minutter har dere nok av tid til å gjøre narr av vedkommende og samtidig gjøre gjeldene sjåfør skamflau over resten av familien som plutselig har fått seg en halvtime til å løpe opp og ned, rundt og fram og litt baklengs mens publikumet vokser med mengden biler i køen. Her godt presentert på Folkestad fergekai, mens vi venter på ferga over til Volda. 
IMG_75314:
Om noen skulle finne på å spørre om hvor langt det er igjen, eller hvordan dere ligger an på reisens ekstremt dårlig tima tidsskjema, pass på å alltid legge på minst en time ekstra. Man vet jo aldri om man kommer til å kjøre forbi det ene skiltet etter det andre med akkurat det samme navnet en av dere er så heldige å ha som etternavn, og da er det faktisk obligatorisk å stoppe – samt å posere så godt det lar seg gjøre. Ta gjerne en tur innom grandtante Olga som dere ikke har sett på 15 år i samme slengen, heter plassen det samme som deg finner du nemlig garantert noen fjerne slektinger der også!
IMG_76615:
Sjekk aldri reiseruta på forhånd, men anta at det er like mange ferger på dagens strekning som det var på den forrige og kjør på den første og beste dere ser. En ferge fra eller til er ikke så farlig – i hvertfall ikke så lenge de selger sveler ombord. Når dere så to minutter ut i seilasen finner ut at dere har kjørt feil er det på tide å ta frem kartet, og gjøre omveien langs fjorden til et spennende eventyr. Før dere vet ord av det har dere havnet midt i selveste Paddeland, og plutselig står det en padde på 3,5 tonn langs veien som bare venter på å bli klatret på. Hopp ut av bilen, le litt av feiltagelsen, les dere opp på infotavlen om padder i Europa og kjør glade og fornøyde videre.IMG_02116: Ettersom ingen har sjekket hverken fergetider eller reiserute får dere fort noen timers ventetid i Hellesylt, hvis planen er å ta ferga inn til Geiranger. Da er det bare å ta på seg spanderbuksene, og kle seg i det norske flagg fra topp til tå. Dette garanterer hele reisefølget en ordentlig god latter, og de resterende turistene på dagens rute får ikke bare oppleve norsk verdensarv på sitt beste, men også en ekte (gal) nasjonalromantisk nordmann som aldri har vært så beigestra for hva Norge har å by på i hele sitt 30 år gamle liv. Om norske flagg på alle klesplagg inkludert sokker og undertøy ikke frister, finnes det også et fint lite Devold-outlet det er verdt å ture innom mens man venter. 
_MG_02257:
Om punktene over er gjenkjennbare, er det viktig å sette av tid i det nå helt ødelagte reiseskjemaet til felles lunsj i bobilen til en av familiens andre bilturgale medlemmer. Man vet jo aldri helt hvem som er på vei hvor, og med litt kommunikasjon er sjansen stor for at dere finner ut at det andre entouraget skal overnatte i Åndalsnes, og absolutt ikke har noe i mot å kjøre opp Trollstigen for en liten oppdatering før den ene gjengen kjører nedover mens den andre kjører oppover. Finnes det en som nevnt halvgal nasjonalromantisk entusiast i deres familie også, er utkikkspunktet på toppen det absolutt perfekte sted for et ordentlig familiebilde! Her snakker vi nok årets julekort, og muligens også femten minutter med berømmelse i en eller annen beigestret familie fra et annen kontinent enn vårt.   
_MG_03378:
Nå skulle man snart tro at det ikke var flere punkter igjen å hente ut fra årets ferie, men som nevnt tidligere finnes det ikke noe viktigere på bilturen enn å legge inn nok timer i skjemaet så dere får tid til å stoppe på så mange plasser som mulig. På Trollveggen turistsenter har de både Gråtass, Pelle Politibil og gravemaskiner, og det sier seg selv at det også her er obligatorisk med en nasjonalromantisk selfie i majestetisk norsk natur og med poserende troll. Hvis dere som oss allerede er to timer forsinka til bookingen på Dovre bensin, kro og motell, er det bare å utnytte moroa i han som har kledd seg opp for anledningen, og hvis du leser dette og kjenner at du blir stressa foreslår jeg å legge ned forbud mot å kjøpe noe som helst med norske flagg på. Det gjør det hele litt enklere.
_MG_0383 1 IMG_03689:
Etter en natt på Dovre bensin, kro og motell – som for øvrig reklamerer med fargeTV og et godt utvalg musikkassetter, vil de fleste bare hjem. Den største feilen du da kan gjøre er å anta at turen så godt som er over, for plutselig er det en som syns det er passende å spille Bønda ifra Nord så høyt det lar seg gjør uten å trigge tinnitusen som endelig har lagt seg – og dere er på’n igjen. Stemningen faller ikke med det første, og når det nærmer seg lunsjtid og skilter til Eidsvoll dukker opp er det ingen tvil – vi klarer litt til, og alle ramler ut av den sure sokkelukta klare for påfyll av norsk kulturarv. Heldigvis er ikke energinivået like høyt her som da turen startet, og etter en god lunsj og litt omvisning trøkker alle seg inn i bilen igjen klare for siste etappe. 
_MG_0438Oppsummerende 
er det passende å si at om du har planer om å fylle en stasjonsvogn med fire voksne og en gutt på 3 samt bagasje, for så å kjøre 200 mil på kryss og tvers i Norge – så er det beste tipset jeg kan gi å legge lista lavt og passe på at det er tid til det meste. Da trenger du plutselig ikke nettbrett eller smartapper, og kan skryte av dét til alle og en hver resten av høsten! :)

 

Reklamer

5 kommentarer om “En uhøytidelig guide til bilferien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s