Hjemmeferie

#hjemmeferie med god samvittighet!

Det finnes mange forskjellige grunner til at noen ender opp med å tilbringe ferien hjemme om sommeren (og i andre ferier for øvrig). For noen handler det om økonomi og deretter manglende mulighet, andre velger det fordi det er det de liker best, og for andre igjen handler det om helse og (plutselig) sykdom. Vi voksne blir nedstemte, og vi bruker lang tid på å bekymre oss over om vi klarer å gi barna våre den beste ferien vi føler de har krav på. Den dårlige samvittigheten gnager, og vi vet ikke hva vi skal gjøre. Den er kanskje ikke til stede i like stor grad hos de som selv velger å være hjemme, men noe sier meg at den slår ned der også fra tid til annen. Valgte vi riktig type ferie i år? Kanskje vi skulle tatt en sydentur likevel?

Tidligere har jeg skrevet om hvorfor jeg vil sette #hjemmeferie på agendaen, denne gangen vil jeg prøve å si noe om den dårlige samvittigheten vi så absolutt ikke behøver å ha. Det handler nemlig veldig sjelden om hvor ferien tilbringes, og oftere om hva den inneholder. Det er ikke så farlig om bassenget er plassert på plenen i hagen eller på et hotellområde langs Algarve-kysten, eller om bassenget er tilgjengelig i det hele tatt. En vannslange og/eller en vannspreder gjør susen, og hvis ikke finnes det som regel alltids en strand eller et badeområde som kan nytes helt gratis (har du forresten fått med deg juni-tilbudet i Bø Sommarland? Sjekk det ut HER, 2 for 1!). Om det regner kan det være morsomt med inneaktiviteter, bor du her i området er det kanskje på tide med en tur til Norsk Bergverksmuseum og Sølvgruvene? Minst like spennende som grottedykking langs Italiakysten, spør du meg!

Det som kanskje er det viktigste i ferien handler altså ikke om hvor vi er, men om tid sammen, og hva vi velger å bruke den til. Dessverre er det i dag et alt for stort fokus på det førstnevnte, og det gjør meg trist. Om vi voksne, som de rollemodellene vi er, stadig viser barna våre hvor skuffa vi er fordi vi ikke reiste noe sted på ferie, er det da noe rart at barna syns det er ekstra kjipt å starte på skolen igjen og måtte fortelle om hva de har gjort i sommer? Vi må ikke glemme at det også finnes barn der ute som unødig tar på seg foreldrenes bekymringer, og gjør seg selv skyldig. De er gamle nok til å forstå at det å ha barn koster penger, men ikke modne nok til å se at det absolutt ikke er deres skyld at økonomien ikke strekker til en ferie som koster. Den ekle følelsen vi kjenner på når ferien ikke ble helt som vi hadde tenkt er vår bør å bære, og det er vi som må ta et oppgjør med den. Det er vi voksne, ikke barna, som skaper samfunnsholdninger, og da er det også vi som kan endre dem. Dessuten – har du tenkt på dette: når de lange sommerferiedagene er fylt med kjærlighet, latter og glede – finnes det da egentlig noe å ha dårlig samvittighet over?

Det som senere huskes fra tidligere ferier er som regel hverken plass eller pris, men den gode stemningen – ikke la oss ødelegge den med dårlig samvittighet. Jeg sier som Anja; hjemmeferie er ingen straff!

Advertisements

8 thoughts on “#hjemmeferie med god samvittighet!

    1. Åh, det høres fantastisk ut! Jeg har foreslått for BT at vi kan gjøre det samme, men han sa at da får vi heller dra ut i skauen, haha. Tror ikke han setter like stor pris på Wifi på telttur som oss andre :p

      Lik

  1. Synes man er helt på viddene om man skal deppe for at man ikke kan gi ungene en tur til utlandet hver sommer… vi reiste så og si aldri andre steder enn til mine besteforeldre eller til hytten vår på fjellet og jeg husker bare lange, gode, varme, solfylte, jordbærspisende, være-lenge-oppe, barføtte, leke-med-venner, bade-somre. Tro det eller ei! Norgesferie er topp det! :-) Fin kveld til deg!

    Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s