Kjærlighet

#hjemmeferie

Kalenderen sier juni, og mange av oss starter snart ferien. Sammen med en hel gjeng andre, fantastiske bloggere har jeg sagt ja til å bruke tid, energi og engasjement på emneknaggen #hjemmeferie. Jeg har lenge tenkt på om det er riktig av meg å promotere en slik emneknagg som på et vis er stikk i strid med min sommerferie. Jeg skal kjøre halve Norge rundt, fly til en eksotisk plass, og reise på leir i Finland. Hvordan jeg velger å tilbringe min egen ferie er forsåvidt bare min egen sak, men samtidig velger jeg å publisere bilder og skrive om hvor fint vi har det, så mange vil dermed mene at jeg bidrar til å stigmatisere dem som ikke har råd til «en ordentlig ferie».

Men hva er så en «ordentlig ferie»? Eller #hjemmeferie for den saks skyld? Det kan virke som om man aldri kommer til å komme til en enighet i det, og det er greit. For noen er en ‘ordentlig’ ferie å kunne nyte lange kvelder på verandaen uten å måtte stå opp grytidlig dagen etter for å komme seg på jobb. Lange frokoster, ingen planer og å ta ting litt sånn på sparket. For andre er ikke ferien komplett om de ikke kommer seg på leir eller har vært ombord i et fly minst to ganger. Andre igjen koser seg med planlegging av bilferie i flere måneder, innenlands og på kryss og tvers i vårt eget land, eller via Sverige til Danmark og rundt i resten av Europa. De tenker at sommerferie uten et par uker i varm bil med god stemning, mye latter og helst lite oppkast er det som må til for å kunne sette igang hverdagen igjen etterpå med fulle batterier, og det er også greit. Vi er forskjellige, og dermed vil også ferievalgene våre være forskjellige.

Så har vi jo også dette med «sydenferie» og hva dét innebærer, men poenget er ikke hva de forskjellige ferietypene inneholder eller hva man konkret legger i de forskjellige begrepene, poenget er at de to typene «hjemmeferie» og «borteferie» må kunne likestilles. Det er for mange barn i Norge i dag som gruer seg til å starte på skolen igjen til høsten og måtte fortelle at de «bare» har vært hjemme i ferien, og det er for mange som syns synd på dem som «bare» er hjemme, og med det bidrar til å stigmatisere det som egentlig er en god ferie på lik linje med alle andre typer ferie. Det handler faktisk ikke om hva du gjør eller ikke gjør i ferien, det handler ikke om status eller antall stempel i passet. Barna må få lov til å sitte på stolen sin og stolt fortelle at de har plukket jordbær i hagen til bestemor, sovet i telt i hagen eller bygget fem sandslott på stranda på én dag, og bli møtt med samme engasjement og glede over en fin ferie fra oss voksne. Det er vi som er rollemodellene og som har ansvar for å vise barna at en god, fin ferie ikke handler om økonomi eller «kulhet». Vi må gå i oss selv og slutte å tenke «stakkars, de hadde ikke råd til en tur på badeland en gang», heve blikket og heller invitere med oftere enn vi kanskje vanligvis gjør. Vi må slutte å tenke at de som ‘bare’ er hjemme ikke har hatt en fin ferie, bakggårdsferie er minst like godt som en sydentur til sol og varme, og hvem vet – kanskje det er mer avslappende også?

Å sette #hjemmeferie på agendaen handler altså ikke om at de som føler de har mulighet og råd skal slutte å reise på den ferien de har lyst til. For en gangs skyld kan vi si «ja takk, begge deler!», og det syns jeg vi alle skal tenke litt ekstra på nå som ferien begynner for mange av oss. Skal du være hjemme i sommer? Bruk emneknaggen «hjemmeferie»! Prater du med et barn som syns det er litt kjedelig å ‘bare’ skulle være hjemme i sommer? Fortell hvor kult det er å kunne starte hver dag med blanke ark og muligheter til å kun la fantasien stoppe hva dagen skal inneholde! Sammen kan vi likestille «hjemmeferie» og «borteferie», og kanskje gjøre skolestart litt enklere og finere for mange. Å være hjemme er like kult som å være borte!


Ta gjerne en tur innom Avdelingholt for å sjekke Anjas tanker om #hjemmeferie, eller stikk innom bloggen til Elin for å vinne eventyrferie! Mer kommer, så følg med!

Advertisements

4 thoughts on “#hjemmeferie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s